S&P 500, ni la droga el desperta


Avui el principal índex mundial ens ha deixat una llarga sombra superior. Aquesta candle ens diu que en un sol dia el toro ha sigut sacrificat.

Veiem que els 1.386 que corresponen al nivell de fibonacci del 23.6% han sigut un escull massa gran per a superar. La poca convicció alcista ha fet la resta, fins i tot després de què Bernanke anunciés la retallada del 0.5 punts els tipus d'interés.

Els 1.270 punts tornen a ser l'objectiu, i potser es rebi algo de propina.

Recordem que teníem una posició oberta en l'índex, per tant, jugarem amarrategui i tancarem la nostra posició, de fet avui ha aconseguit fins i tot superar el nostre objectiu inicial.

Ibex 35, poca força


Aquest divendres passat vam veure quasi tocar els 13.500, una barrera que avui dia sembla impossible superar, després d'unes jornades d'estat dubitatiu, ens poden està indicant que l'índex vol marxa una altre vegada.

Si mirem a l'altre banda de l'Atlàntic podem veure que després de la retallada de Bernanke, el mercat ha aprofitat l'eufòria per carregar aviat les vendes.

Obrim novament curts en l'índex, venem a 13.217 punts, l'objectiu seran els 12.000 i s'stop el situarem en la recuperació dels 13.600 en tancament.

Colonial, reviu?


Ahir Colonial va marcar una candle blanca llarga, tot i que no va aconseguir superar una zona de resistència en què s'havia parat altres vegades.

La zona que si va aconseguir violar és el nostra stop. Llavors estem obligats a vendre a final de sessió. Els 1.63 tanquem la nostra posició.

Sr. Saez, brutal

Sempre és interessant escoltar al Sr. Saez perquè dona una particular visió dels mercats, des de l'especualció pura i dura. En aquesta intervenció a IntereconomiaTV es converteix en showman. Sóc fan.

Interessant anàlisis sobre les possibles conseqüències que pot haver tingut les posicions obertes en futurs pel broker intrèpid de Societe Generale.

Apple, poderós martell

Al final el mercat americà ha reaccionat. Al principi de la sessió d'avui, en part per culpa de la mateixa Apple, s'han vist baixades considerables en els principals índexs americans.

Avui Apple ha arribat a violar el canal alcista a llarg termini, entre el retrocés de fibonacci del 38.2% i el gap alcista situat en els 127.4 dòlars han servit de potent suport per rebotar.

Al final de la sessió ha aconseguit marcar un martell amb sombra molt llarga que pot implicar una tornada alcista imminent. El gap baixista deixat avui és un dels seus únics problemes per desencadenar un rebot.

Podríem prendre posicions llargues en el valor, però en aquests moments és tot un risc està comprat en un mercat tant volàtil com el que estem vivint. Hem de tenir en compte a més que sembla que tots els índexs estan marcant canvi de tendència d'alcista a baixista, per tant, millor posar-se del costat bearish que del bullish.
En dies com avui és bàsic llegir el resum diari a la web de Cárpatos.
La sofisticació dels productes per la inversió poden ser una arma de doble full, tant que en aquests moments no és només una amenaça pels seus amos, sinó també pels mercats en general. Mirem aquest article de la web de Cárpatos.

S&P 500, inici del rebot del gat mort?

Al final la festivitat de la mort de Martin Luther King ha deixat a USA sense un dia fatídic com va viure la resta dels mercats mundials. La jornada negra d'ahir ha portat a l'S&P tocar 1270 punts que coincideix amb el retrocés del 38,20% de fibonacci. I si ens fixem amb la pauta HCH podem veure que quasi s'ha complert l'objectiu de caiguda.

Avui ha deixat un martell amb una sombra molt llarga. Com que és possible, que mitjançant aquests esdeveniments tècnics i amb l'ajuda de la retallada de 0.75 punts el tipus d'interés a Estats Units, veiem un rebot (del gat mort). Anem a obrir posicions llargues en l'índex comprant a tancament d'avui 1310 i un stop en la pèrdua dels 1275. L'objectiu seran els 1365.
Els 12.000 punts (38,20% de retrocés de fibonacci) han servit de suport per parar aquesta violenta baixada, portem des dels 16000 punts baixant sense descans.

Veient que en la sessió d'avui ens ha deixat un martell molt potent i un volum considerable que reforça l'implicació de la figura en un canvi de tendència. Anem a tancar la nostra posició oberta a l'ibex comprant a 12.832. Ja tindrem temps en tornar a entrar en el mercat baixista.

En aquesta reacció alcista té un escull que serà molt difícil de superar, la zona dels 13.500-13.600. Tenim una gran resistència construida durant 2007 i un gap deixat per el gran marubozu negra deixat ahir.
El nostra analista televisiu favorit va realitzar les oportunes aparicions en el dia d'ahir i avui mateix:

En la jornada d'ahir va sortir a explicar-nos detingudament del perquè del crash bursàtil viscut ahir a europa.



I aquesta és la intervenció d'avui a final de sessió dels mercats europeus.

S&P 500, Ben la lia



Totalment confirmat el HCH format per l'índex S&P 500. La projecció de la caiguda pot aribar fins els 1.260 punts. Aquest HCH té moltes implicacions, una d'elles de l'alta probabiliat que estiguem davant un canvi de tendència a llarg termini. A partir d'ara ens haurem de posar en la pell de l'os la majoria de les vegades.

Avui ha deixat una llarga candle baixista trencant definitivament el canal per on transitva l'índex des de 2003. Just en els 1.300 dòlars hi ha un suport. En els 1.260 hi ha l'objectiu de caiguda, que justament coincideix amb la línia de tendència alcista de llarg termini, aquesta línia és vigent des de començaments dels 80.

Si ens fixem en el gràfic, podem veure que el preu màxim marcat per Criteria va ser a l'obertura de la cotització en el seu primer dia, aquesta dada ja és indicativa de què la petita història de Criteria en el parquet no ha sigut molt existosa.

En aquests escasos tres mesos que Criteria porta pintant al gràfic, ens ha deixat una tendència baixista força marcada. De fet en la sessió anterior va marcar uns nous mínims. El valor va marcant màxims i mínims decreixents, i mirant l'entorn de les borses mundials en aquest moment, no sembla que la situació vagi a fer-se reversible.

Criteria és la cartera de valors que té "la Caixa" sota el seu comandament. Criteria irremediablament seguirà als principals índex mundials, i justament avui, l'S&P 500 ha violat el canal alcista que estava vigent des de 2003-2004. Aquesta pèrdua de suport de l'índex director de les borses mundials deixa amb negres perspectives el futur immediat i no tant immediat.

Sembla que estem a punt d'entrar en estanflació, recessió més inflació. L'estanflació no és gens bona per les borses, ja que donada la recessió els beneficis de les empreses cauen dràsticament i això fa caure el valor dels actius, o sigui de les accions de les empreses. L'estanflació intenta retallar el gran diferencial creat aquest últims anys entre actius (accions i pisos) i commodities (matèries primes, aliments). El 2008 no és el millor moment per comprar o mantenir accions.

Si mirem el valor des d'un punt de vista tècnic, ara mateix donaria venda a l'aconseguir un nou mínim en tancament, o sigui si el valor tanqués per sota dels 4.49 donaríem senyal de venda.

Avui Fersa ha marcat un nou mínim, i això ho hem d'aprofitar, és una bona senyal per tornar a entrar com un os al mercat.

Recordem que ja hem iniciat en anterioritat alguna estratègia en el valor, aprofitant aquest know-kow anem a tornar a obrir estratègia venedora a Fersa. Vendrem a 4.62 i posarem un stop de pèrdues en violar el sostre del canal baixista per on transita actualment el valor.

De moment l'objectiu és indefinit.

Apple, a la base


Apple comença a ser una espècie en extinsió, ja que és dels únics valors que segueixen en una tendència alcista clara en el mercat americà.

Mirant el gràfic podem veure que just ara està en suport d'aquest canal d'acceleració que ha anat formant durant l'últim any. Si demà hi hagués un rebot del mercats podríem aprofitar per posicionar-nos en el valor pel costat alcista.

Si volem aprofitar els rebots alcistes hem de seguir la roda del valors que estan encara en plena fase alcista.
Treiem a la palestra el gràfic de Colonial per destacar un fet, i és que avui a primera hora el valor ha tingut una sortida fulgurant intentant superar els 1.30 euros. Tot d'una algú ha tret paper com si es tractés d'una factoria i ha enfonsat una altre vegada el valor.

La candle deixada avui és clarament de distribució, i més si ens fixem en l'alt volum, de fet és el segon més gran i ha deixat la marca molt a prop del primer.

Compte amb Colonial perquè les baixades poden continuar, a més de tant en tant van donant aquestes noticies suposadament positives justament per poder realitzar aquesta distribució.

Aquest Ibex porta una baixada molt pronunciada i sense cap parada, per tècnic sembla que ha de rebotar en les properes sessions.

Si ho mirem des del punt de vista tècnic, podem veure que avui ha intentat visitar la zona dels 13.600, els baixistes van posar-se les botes ahir i avui ja no tenien força per fer més. Això ha fet que hi hagués força indecisió i volatilitat en la jornada, dibuixant una candle d'ona alta, que pot marcar un canvi de tendència en el curt termini.

Aquesta candle ve acompanyada d'un gran volum, podria indicar la capitulació final dels petits inversors, i quan es produeix aquest moment, com no, el mercat comença a pujar.

Podríem veure un rebot per tal de fer un pullback a la directriu perduda de llarg termini. Per aquest motiu, anem a cenyir més l'stop i aprofitem aquesta directriu perduda, com a objectiu, de moment mantenim els 13.600. Recordem que quasi sempre, si podem posar un stop cenyit, és millor que ens tiri el mercat mitjançant aquest stop que no pas executar les nostres pròpies accions.

Deute Estats Units

Interessant les dades d'aquest post a Serenity Markets. Es veu l'evolució del deute d'Estats Units i els països que el posseeixen.

Sala-i-Martin, inflació i or

Sala-i-Martin a Versió Rac1 (15/01/2008)



Intervenció de Xavier Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. Parla sobre quins fenòmens poden provocar aquest actual repunt en l'inflació a Espanya, i també perquè està pujant el preu de l'or a nivell mundial.

Or, la febre


Quan la borsa va malament s'ha de buscar valor refugi, doncs quin és el valor refugi més clàssic? L'or és el valor refugi per antonomàsia.

Ha sortit disparat en les últimes sessions per la por a què es pugui produir una estanflació a nivell mundial, i això deixa a l'or en un dels pocs actius en els quals invertir i que no sigui perseguit per aquesta.

Com podem veure, ha entrat en un canal d'acceleració que podria portar en breu a veure els 950 dòlars. Ahir semblava impossible veure aquests nivells, però sembla que el mercat està enfebrat per l'or i no dona ni un respir, fins i tot no podem descartar veure els 1000 en unes poques sessions.


Estem veient la mateixa imatge gràfic rera gràfic setmanal, la línia de tendència principal en perill, i moltes vegades acompanyat, com és el cas, d'una possible figura de HCH.

En el FTSE a curt termini està formant un triangle que sembla que estem a les portes de què es pugui resoldre la incògnita de per on trencarà.

Els venedors s'estan apoderant del mercat, i si no canvien molt les coses, poden prendre el comandament durant una temporada ben llarga.

Ibex 35, un triple suport



Ha arribat l'hora de la veritat per el nostre selectiu. Com podem veure en el gràfic, coincideixen tres suports clau en un mateix punt. La línia de tendència a llarg termini, la última línia de tendència baixista a mig termini superada i el gap alcista que va deixar en el gràfic en l'últim escapament alcista.

En aquesta zona es podria produir un rebot que portaria l'índex fins la línia verda. Però si la tendència bearish segueix en els mercats mundials, els tres suports es podrien veure violats en el mateix moment, i això deixaria molt dèbil l'índex. Si així fos podríem veure altre cop els famosos 13.600 punts, zona importantíssima a llarg termini.

Recordem que tenim una estratègia oberta en l'índex, el que farem és deixar l'stop de pèrdues en la recuperació de la línia verd, que uneix el últims mínims i el nou objectiu en els mencionats 13.600 punts.

S&P 500, perill bearish a llarg termini


Hem portat moltes vegades a la palestra l'S&P 500, índex representatiu dels mercats mundials, en gràfic diari. Però avui, aprofitant que estem a final de setmana, mostrem el gràfic setmanal. I ho fem perquè volem analitzar el MACD setmanal; està succeint una cosa poc habitual, el MACD està passant del terreny positiu al terreny negatiu.

Si ens fixem enm l'històric, va ser a finals del 2000 l'última vegada que succeir el mateix, la regla del MACD setmanal per calcular les tendències a llarg termini sembla que en el cas del SP 500 funciona perfectament.

L'incògnita ara serà saber si és una introducció en el negatiu per un temps llarg, o simplement és una ruptura falça del zero.

Per ajudar-nos a entreveure quina pot ser seria bo fixar-nos en altres indicadors. La línia de tendència a llarg termini vigent des de 2003 ha estat respectada sempre, doncs ara sembla que està a punt de ser violada, per tant, si a tancament de sessió setmanal veiessim aquest trencament, això donaria fiabilitat a aquesta senyal de l'entrada del MACD en terreny negatiu.

Colonial, refem estratègia


Veient el gràfic, podríem pensar que qui estigui comprat en el valor, a dia d'avui deu està atònit i pedrificat sense saber què fer. Porta en poques sessions una sangria espectacular. Avui a fi de sessió ha aconseguit un nou mínim a 1.27 euros.

Només l'enorme sobrevenda podria salvar momentàneament el valor amb un rebot tècnic. Si ens fixem en el volum podem veure que des d'aquella jornada rècord dels 77 milions de títols, s'han aconseguit nivells que superaven totes les jornades anteriors menys la del fatídic dia.

Com sabem, tenim una estratègia oberta en el valor, doncs bé, podem observar que la línia blava de tendència alcista de llarg termini ha sigut trencada amb solvència, i per tant, ara podrà ser el nostre stop de pèrdues. També els 1.30 han sigut violats, per tant el nostre proper objectiu seran els 0,96 euros, un antic màxim històric que es remonta a setembre de 2003.

Recordem com hem de primar la màxima tallar a temps les pèrdues i deixar córrer els guanys. I això és el que estem intentant fer, sense presses, ens anem marcant nous objectius.
Aquest és l'home que va predir que la crisis immobiliària començaria al 2007. Això ho va fer el 2005 i tothom el prenia per boig. I com no, cosa d'estrems, ara és un gurú del mercat immobiliari. Aquesta és la seva última intervenció, és a Radio Intereconomia.

S&P 500, óssos al poder!

Finalment els bearish han guanyat la batalla, i ara fa tres jornades la directriu alcista va ser violada. Avui definitivament ha sigut confirmat el trencament tancat per sota de la primera gran candle baixista. A més aquesta directriu podria ser presa com un coll d'un HCH que podria portar l'índex fins els 1.260 punts.

Sembla que la crisis va en serio, ja que de moment els principals índexs mundials volen confirmar-la. De fet l'any 2007 ja es van veure sobradament divergències baixistes.

Per altra banda, un altre fet que podria confirmar definitivament el canvi de tendència de les borses d'alcista a baixista a llarg termini el tenim en què el MACD setmanal està entrant en terreny negatiu. Recordem que el MACD setmanal és un clar indicador de tendències en els creuamaments a nivell 0.
Sala-i-Martin a Versió Rac1 (08/01/2008)



Intervenció de Xavier Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. Parla de temes com el sistema electoral d'Estats Units, i també sobre com funciona el mercat de futurs del petroli.

S&P 500, el pitjor inici d'any

Feia anys i anys que l'S&P i els índex mundials en general no començaven amb tant mal peu l'any, ja veurem si això es podrà extendre a la resta de l'any o ho podem qualificar d'una simple anècdota.

Deixant de banda efemèrides, el que podem veure al dibuix és que el pintor ens vol fer esperar el devenir dels mercats amb uns tocs artístics finals que dictaran sentència.

Recordem, en molt poques sessions la línia vermella o la verda serà violada, i segons quina d'ella sigui i la fortalesa amb la qual es trenqui podrem saber el devenir dels mercats mundials a mig termini.
Aprofitant que colonial està dins la nostra cartera, i que en aquestes últimes sessions està en el punt de mira de tots, deixo aquest anàlisis fet per Alberto Iturralde que sembla força interessant.


Just en la sessió d'ahir modificàvem cenyíem l'stop en la posició oberta en fersa ja que havíem aconseguit l'objectiu proposat. Doncs bé, avui s'ha executat aquell stop nou que vam crear ahir.

És possible que només estiguem davant un pullback a la referència perduda, però hem de ser fidels a les nostres estratègies i actuar degudament.

Molta volatilitat en el valor, aquesta volatilitat ha sigut la causant avui de fer-nos tancar la posició.

Colonial, tocada i enfonsada


En unes poques sessions hem aconseguit l'objectiu de la nostra estratègia. Ara toca deixar córrer els guanys, si és possible, baixant l'stop de protecció al que abans era el nostra objectiu, 2.42 euros. El primer objectiu que ara ens marcarem serà la directriu alcista principal del valor.

Si ens fixem amb el volum regitrat en l'última sessió, podem veure que va ser realment alt, indicatiu que el càstig rebut la passada sessió no és casualitat, i que podem veure baixades en les sessions successives.

Feia temps que Portillo estava aguantant la seva pròpia acció a base de compres, recordem que ell està apalancat en Colonial, i tenint com a garantia les seves pròpies accions, una baixada de l'acció li comporta haver de afegir garanties.

De moment el president ja ha sigut apartat del seu càrrec, i ara només ostenta al títol de màxim accionista, ja que ha sigut apartat de la junta. Sembla que 2008 continuarà essent un mal any per les empreses immobiliàries.

Han estat aconseguits els nostres dos primers objectius en el valor, els 6.6 i els 5.3 ara fa unes poques sessions.

Per aquest motiu anem a ajustar l'stop de protecció de beneficis i situarem l'stop en l'antic suport, en la recuperació dels 5.32 euros.

Per fi una bona estratègia venedora!