Carles Torrecilla, el Nadal (II)

Carles Torrecilla al Món a Rac1 (27/11/2008)



Intervenció de Carles Torrecilla al programa El Món a Rac1 de Jordi Basté en la seva secció "Economia de butxaca" o "Economia d'estar per casa".

En aquesta segona entrega de temàtica nadalenca Carles Torrecilla parla de les estratègies que ha de seguir el comerç, des de grans superficies a botiguers, per afavorir les vendes en aquesta campanya de Nadal.

El temes tractats van des de la iluminació de les botigues fins si és indicat tenir pare noel en el local, passant per la temperatura indicada de la calefacció.
Gràcies a ChicoBCN79 es pot visionar el debat en el qual va assistir Santiago Niño Becerra el 27 de novembre de 2008 al programa matinal de TV3 "Els Matins", conduit per Josep Cuní. Mijançant la pregunta "El govern hauria de donar ajudes públiques a les petites empreses?" Santiago Niño Becerra exposa la seva particular teoria sobre quina dimensió té la crisis actual.

En el vídeo que apareix sota aquestes línies hi ha un resum de totes les intervencions que va realitzar el catedràtic en el debat.



Per seguir el debat de forma completa podeu veure aquests 5 videos.


Part 1/5


Part 2/5





Part 3/5


Part 4/5




Part 5/5

Jordi Goula, proteccionista en el cas Repsol-Lukoil

Jordi Goula a Versió Rac1 (26/11/2008)



Intervenció de Jordi Goula al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. Goula es mostra totalment contrari a la realizació de l'adquisició, per part de Lukoil, del 30% d'accions de Repsol.

Esgrimeix que Lukoil, tot i ser una empresa privada, està sotmesa al govern rus. Per tant, Rusia pot utilitzar a Repsol com a una arma per presionar una vegada s'hagi fet l'operació.

Jordi Goula també explica que Sacyr va aconseguir comprar el 20% de Repsol, que en aquests moments està siguent un llast financer per l'empresa, només amb un crèdit enorme concedit per 18 bancs, a Sacyr només li va fer falta posar les mateixes accions de Repsol com a garantia.

Daniel Estulin, destrucció de la demanda

Daniel Estulin a Versió Rac1 (25/11/2008)



El Club Bilderberg, és una conferència anual on es reuneixen els homes més rics i poderosos del món. Daniel Estulin, mitjançant suposades informacions verídiques d'aquest grup ha deixat imprès en una sèrie de llibres les maquiavèliques estratègies d'aquest clan per tenir controlat i sotmetre a tot el món als seus interessos.

Les últimes mesures adoptades pel Club Bildelberg ha sigut destruir la demanda mundial provocant l'actual crisis que estem patint. La seva intenció és, davant l'escassetat de l'energia, conservar part d'aquesta energia per fer-ne un ús elitista només a l'abast de la gent rica i poderosa.

Una de les estratègies més rocambolesques, que exposa Estulin, és el control del preu de petroli per enfonsar països enters. Elevant els preus fins els 150$ es volia aconseguir enfonsar el creixement imparable de l'immensa Xina. Com que una pujada en els preus del petroli enforteix a Rusia, ja que posseix gran part de les reserves mundials de cru, el Club Bildelberg acte seguit, fa caure en picat fins els 50$ el barril per perjudicar Rusia.

Una altre història interessant, segons Estulin, és que Michelle Obama forma part del CFR (Council On Foreign Relations), que segons ell és el govern real d'Estats Units a la sombra. De fet, Barack Obama primer va ser elegit i beneït pel Club Bilderberg, i posteriorment pel poble.

iTraxx Crossover, nous màxims històrics


L'iTraxx Crossover, l'índex de credit default swaps que cobreix la possible fallida de les principals empreses d'Europa, està marcant nous màxims històrics dia rera dia. En aquests moments tenim l'índex al voltant dels 925 punts.

Cal remarcar la divergència existent entre les cotització d'avui a les principals places borsàries i l'iTraxx, tan els índexs de les principals borses com l'iTraxx estan escalant posicions. Per tant mentre segueixi l'escalada de l'iTraxx, no se li pot de donar credibilitat a la revifalla de la renda variable.

Doncs sembla que les desgràcies mai venen soles, tenim una altre dada inquietant. Ahir els bons a 30 anys van pujar un 6%, tothom intenta refugiar-se de la tempesta perfecte encara que sigui sacrificant la rendibilitat del capital.

Jordi Goula, subasta del fons i cas Repsol-Lukoil

Jordi Goula a Versió Rac1 (20/11/2008)



Explica com funciona la subasta que s'ha realitzat en el dia d'avui pel repartiment del fons en forma de préstec que el govern tenia destinat a bancs i caixes. Les entitats havien de presentar les correspontents ofertes en forma de tipus d'interès i actius que oferien en contrapartida.

Un dels culebrots de la jornada és l'apropament entre LukOil i Repsol, Jordi Goula creu que el motiu real d'aquesta venda de les participacions de la petrolera espanyola que poseeix la Caixa i Sacyr es deu a què la Caixa vol un soci que pugui desembutxacar suficient capital per fer front a un hipotètica ampliació de capital de Gas Natural per la compra d'Unión Fenosa.
Carles Torrecilla al Món a Rac1 (20/11/2008)



Intervenció de Carles Torrecilla al programa El Món a Rac1 de Jordi Basté en la seva secció "Economia de butxaca" o "Economia d'estar per casa".

Segons Carles Torrecilla, pel Nadal s'intenta estirar més el braç que la màniga comprant regals de preu elevat, aquest fenomen succeix ja que percebem o intentem donar la sensació que l'esforç que realitzem en la compra és proporcional a l'apreci que tenim cap a la gent que ens rodeja.

Torrecilla aconsella de no mercatilitzar el Nadal i dedicar més temps que diners, un detall elaborat i amb intenció pot ser més afectiu que un regal costós i sense personalitat.

Sala-i-Martin, No a les ajudes al sector autos

Sala-i-Martin a Versió Rac1 (18/11/2008)



Intervenció de Xavier Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. En aquesta ocasió ens explica un dels motius del per què el Santander està sent castigada borsàriament després de l'anunci de l'ampliació de capital. El seu core capital ha baixat en els últims dies, per aquest motiu i segons la legislació vigent necessita recapitalitzar el banc urgentment. Santander argumenta que vol aquest capital per noves inversions, però sembla que darrera d'aquest anunci s'amaga una pèrdua important de solvència.

Per altra banda, Sala-i-Martin es mostra contrari a les possibles ajudes que pot rebre el sector automovilístic per part de diferentrs governs. Argumenta que donar diners a aquestes indústries ineficients només pot servir per allargar l'agonia. Segons ell, és molt millor invertir aquests diners ens reciclar els treballadors que es quedin a l'atur per recolocar-los en sectors més productius.

Carles Torrecilla, el preu (II)

Carles Torrecilla al Món a Rac1 (13/11/2008)



Intervenció de Carles Torrecilla al programa El Món a Rac1 de Jordi Basté en la seva secció "Economia de butxaca" o "Economia d'estar per casa".

A l'anterior aparició Carles Torrecilla va detallar les principals característiques que usen les empreses a l'hora de marcar els preus del seus productes, va explicar que la tendència de les empreses és intentar fixar els preus que està disposat a pagar cada consumidor. En aquesta ocasió comenta quins mètodes té el sector serveis a l'hora de marcar els preus.

El cost de producció d'un servei, posem per cas, la consulta de 10 minuts a un doctor per realitzar un diagnòstic, pot suposar 10 euros. Doncs, per què ens en cobren 100? La resposta és que els professionals carreguen altres tipus de càrrecs, no només el de producció d'un servei.

Càrrecs que no formen part del cost de producció poden ser els estudis i títols acadèmics que el professional ha recol·lectat, l'experiència que ha aconseguit durant la seva etapa com a professional i també el % d'encert en els diagnòstics respecte la competència.

A part d'aquests càrrecs que no formen part del cost de producció, el sector serveis també s'apunta a l'estratègia de discriminació de preus per intentar treure el màxim benefici.

Jordi Goula, solucions per la crisis i G20

Jordi Goula a Versió Rac1 (11/11/2008)



Intervenció de Jordi Goula al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. Explica que, malgrat que encara no s'ha realitzat cap subasta, el fons del govern per la compra d'actius al banc pot ser de gran ajuda. Recalca que un dels sectors més afectats per la crisis és el de pimes i autònoms, els petits empresaris es poden veure afectats per l'impagament dels seus clients i a conseqüència d'això tenir greus problemes de liquidesa a curt termini.

Goula coincideix amb les declaracions de Pedro Solbes sobre la reunió del G20 del proper dia 15, segons ells només es definiran les principals directrius sobre les quals treballar, en cap cas es profunditzarà.

L'últim punt que tracta és la possibilitat de què els bancs puguin crear "societats inmobiliàries d'inversió", mitjançant els quals els mateixos bancs podrien explotar els inmobles procedents de concursos de creditors.

Carles Torrecilla, el preu

Carles Torrecilla al Món a Rac1 (06/11/2008)



Intervenció de Carles Torrecilla al programa El Món a Rac1 de Jordi Basté en la seva secció "Economia de butxaca" o "Economia d'estar per casa".

El preu és un dels factors més importants a l'hora de posar un producte dins de la nostra cistella de la compra. Carles Torrecilla ens explica diferents caracteríques del preu. Segons els sistemes econòmics (comunista, socialista i capitalista), el preu pot tenir diferents significats. A l'hora de marcar el preu a un producte les empreses solen usar tres tipus d'estratègies: mitjançant el preu de producció com a referència, el preu que utilitza la competència o el preu que estan disposats a pagar els clients. Des de la vessant de marketing parla de diferents tàctiques utilitzant els preus, com poden ser la desnatació i el de penetració.

S&P 500, feina per Obama


En un dia històric com avui anem a analitzar l'índex director per excelència. Aquest passat mes d'octubre ha sigut tràgic per l'SP&500, Obama té un difícil repte davant, recuperar la debilitada economia americana, i per tant fer que l'índex director pugui remuntar aviat.

En aquests moments l'S&P 500 està païnt la violenta caiguda que va patir durant el mes anterior. Està utilitzant la forquilla dels 850 i 1000 punts per agafar aire i tornar a l'atac. Sembla que costarà aguantar els 1000 punts, i per sota, tenim molt a prop els mínims aconseguits al 2002. En principi els 768 punts han de ser un suport robust, però perdre aqueta referència significaria tornar a veure una altre gran caiguda.

Sala-i-Martin, segregació en l'educació

Sala-i-Martin a Versió Rac1 (04/11/2008)



Intervenció de Xavier Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. En aquesta ocasió Xavier Sala i Martin critica durament a Nicolas Sarkozy per voler refundar el capitalisme, Sala-i-Martin exposa que el capitalisme no pot ser refundat per polítics, l'essència del capitalisme està en la lliure activitat de la població.

Sobre la crisis, ell preveu que Espanya patirà més que la resta d'Europa. Argumenta que durant l'època de bonança no va fer els deures dirigint-se a sectors més productius com la innovació, i deixant de ser dependents de sectors poc productius com la construcció i el turisme. Per tal de realitzar aquests deures, Sala-i-Martin explica els motius perquè és partidari de la segregació dels estudiants per nivells en el sistema educatiu.

Crisis a The Economist

Via Gurus Blog arriba aquesta presentació on apareixen les portades de The Economist que fan referència a la crisis actual.