Sala i Martin, eliminació temporal de l'IVA

Sala-i-Martin a Versió Rac1 (16/12/2008)



Intervenció de Xavier Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés.

Sobre el tema Madoff Xavier Sala i Martin expressa la seva sorpresa, ja que han estat estafats patrimonis gestionats per gent molt qualificada.

Respecte la crisis, anticipa que alguna entitat financera espanyola, banc o caixa farà fallida en un futur pròxim, la causa és la concessió de crèdits a immobiliàries durant els anys de la bombolla immobiliària, les immobiliàries posseeixen un total de 300.000 milions d'euros en crèdit bancari.

Finalment, Sala-i-Martin critica a Zapatero per utilitzar la despesa pública, mitjançant construcció d'infrastructures, com a eina per a reactivar la demanda, el seu principal defecte és que és massa lenta. La solució que ell proposa és eliminar l'impost de l'IVA durant un any, a diferència de la despesa pública, aquesta mesura és d'aplicació molt ràpida.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Entenc que reduint el IVA els preus son més asequibles pero el estat deixaria de recaptar molts diners, no ? Com es compensaria aquesta manca tant alta de recaptació ? El fet de reduïr 'preus' pot provocar un efecte deflació pel consumidor ? S'ha realitzat en algun altre país aquesta iniciaitiva anteriorment ?

Unknown ha dit...

El que diu Sala Martin és que està a favor de destinar els diners que ara s'estan aportant a polítiques de despesa pública –mitjançant construcció d'infraestructures- cap al pagament dels serveis socials que ara existeixen i que no podrien ésser coberts per la no recaptació de l'IVA.

Realment retallar l'IVA durant un any és una mesura interessant, ja que és d'efecte immediat. Sobre la possible deflació pel consumidor, jo no la veig, ja que al ser una deflació "bona" per baixada d'impostos, el consumidor no pensarà en demà valdrà menys. A més crec aquest tipus de pensament del "demà valdrà menys" només afecte a actius immobiliaris i altres inversions, per mi la por a perdre la feina i que vindran temps pitjors sí que provoca en el consumidor un efecte d’estalvi.

La veritat diria que només s'han vist reduccions d'impostos de tipus directe, dels indirectes, diria que no s'ha provat mai a cap país.

El que no tinc clar, i aquí m'hauries d'ajudar és si és millor obra publica o reducció d’impostos com a eina contra la crisis. Des del meu punt de vista i sense ser especialista del tema:

A favor de l’obra publica:
- Es creen llocs de treball que venen d’un sector molt afectat com és l’immobiliari.
- En teoria són inversions i per tant la productivitat de la zona hi surt guanyant a mig-llarg termini.
Contra de l’obra pública:
- No està clar que els polítics sàpiguen quines són les inversions vàlides.
- Aquesta política expansiva no és d’efectes immediats.

A favor de la reducció de l’IVA:
- Immediatesa de la política.
- La responsabilitat de la política expansiva cau del costat del consumidor i hi són aplicades les lleis del mercat, que en principi poden ser millor que les polítiques intervencionistes de l’estat.
Contra de la reducció de l’IVA:
- És possible que a nivell de creació de llocs de treball sigui menys eficaç que la despesa en obra pública.
- Una vegada ha passat el període de gràcia de l’exempció de l’IVA, es pot tornar a recaure en la crisis per culpa de la sobtada inflació.

Segurament he dit alguna tonteria, com ho veus...

Anònim ha dit...

Jo tampoc soc cap expert, però crec que baixar els impostos seria molt fàcil per un govern però tornar-los a pujar no ho vol fer cap govern perquè volen mantenir la poltrona. Tens raó que seria una mesura que tindria un efecte immediat, cosa que la despesa en infraestructures es necessita més temps. El que també veig positiu en l’obra pública es que directa o indirectament les empreses veuran com els seus ingressos augmentaran perquè el estat gastarà més. En canvi, la reducció del IVA potser no fa augmentar el consum, tant com es necessari, fins que els consumidors no estiguin molts segurs que no perdran el lloc de treball i aleshores ja podria ser massa tard. Es una situació molt complexa. Potser una altre alternativa millor seria la una barreja de les dues : Reduir, que no eliminar, temporalment el IVA i a la vegada començar a preparar un fort paquet d’inversions en infraestructures, innovació i desenvolupament per part del Govern. Aconseguiríem un efecte immediat i un de més llarg termini.

Unknown ha dit...

Tens tota la raó en què és una mica utòpic -ja que qui prenen les decisions són els polítics- pensar que el govern una vegada eliminat l'IVA tingui el valor suficient per tornar a incorporar-los.

Aquesta alternativa mixta podria ser una molt bona política, de fet crec que Gordon Brown ja ho ha fet, no? És curiós, com el ministre britànic ha passat de tenir un baixíssim índex de popularitat al seu pais a ser gurú polític a nivell europeu.

Anònim ha dit...

Avui he llegit a La Vanguardia que FUNCAS (federació de caixes d'estalvis) per reduïr el impacte de la crisis el govern hauria de:
1. Augmentar la despesa pública en infraestructures.
2. Elevar el tipus de IVA mig al 18% (No m'he equivocat al escirure, diu augmentar !!!)
3. Reduir el impost de societats al 25%

Com ho veus ? Proposa una cosa totalment contraria a Sala i Martin al dir que ha de pujar el IVA al 18%. Cada economista te la seva formula per sortir de la crisis.

Unknown ha dit...

Suposo que FUNCAS al modificar la fiscalitat ja vol aprofitar per alinear-nos amb el què Europa recomanava, tenir una taxe més elevada d'impostos indirectes i menys elevada dels directes. Tot i això jo trobo contraproduent elevar l'IVA en moments de crisis com els actuals.

Referent a la rebaixa de l'impost de societats és possible que FUNCAS, a part de considera-ho un calmant pels comptes de les empreses, busqui que Espanya pugui competir a l'hora d'atraure empreses forànies per localitzar-se aquí o evitar la deslocalitació.

Continuant amb la rebaixa de l'impost de societats, potser FUNCAS també busca fer menys atractiva l'evasió fiscal, i que aquest capital que avui està a l'extranger demà pugui quedar-se en els nostres bancs.

Avui mateix Niño Becerra ha fet referència a aquest capital fugat per evasió fiscal, ell fins i tot diu que el govern s'està plantejant una amnistia fiscal.

Com molt bé dius, es veu que cada maestrillo tiene su librillo...

Anònim ha dit...

uf tius, llegiu com va sortir estats units de la crisi post guerra del 45.
Després de varis intents de política proteccionista -progresista- el mateix tribunal suprem es va carregar el cos legal i en un parell d'anys es va superar.
No va ser ni augmentant impostos ni fent infraestructures extra. M'assembla que no heu entés res.

Publica un comentari a l'entrada