Sala i Martin, bombolla immobiliària i euro

Sala-i-Martin a Versió Rac1 (27/11/2007)Intervenció de Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. Ens parla de la situació del mercat immobiliari i de la fortalesa de l'euro.

Berlín, bressol del Tecno

Estarem uns dies de vacances per terres germàniques. A veure si podrem assistir alguna nit al mític Berghain - Panorama Bar.

Euro/Dòlar, continuem la tendència

Després d'una parada en el camí per saludar els anteriors màxims històrics l'euro davant el dòlar ha reiniciat la seva escala vertical, s'està respectant aquest canal blau cel amb una perdent molt pronunciada.

Qualsevol retall ens pot fer plantejar en obrir posicions llargues en aquest canvi.

Quantes figures juntes, i totes amb els punts de ruptura ben junts. L'EuroStoxx s'està enfrontant a la major amenaça des del 2003. Ens trobem que la cotització està amenaçant a la base del canal alcista, està jugant amb un dels catets del triangle i amb un coll de HCH.

Si hi hagués la ruptura (baixista) d'aquests tres nivells ens trobaríem davant una senyal molt contundent fi de tendència alcista a llarg termini. Esperarem aconteixements, no descartem predre posicions.

Bund, reacció alcista


Aquesta canal vermell que veiem portava més de 2 anys vigent, perfectament respectat, per la part de dalt ja se li havien donat 4 tocs, i per la part de baix 3. A més, si ens fixem la linia vermella i la blava formen com una espècie de triangle.

Doncs bé, en la sessió d'avui el canal vermell ha sigut violat i el triangle ha sigut trencat per amunt. A part de tot això, la cotització d'avui ha tancat per sobre de l'anterior màxim relatiu. Tots aquests fets són motius que ens porten a obrir posició llarga en el Bund. L'objectiu seran els 117, antic màxim relatiu i l'stop el col.locarem en la pèrdua d'aquesta línia vermella superada.

Ibex, candle lletja

Aquesta última candle no pressagia res bo. Fins i tot ha fet saltar el nostra stop en la posició que teníem oberta de l'Ibex. Els següents nivella a vigilar seran els 15.400 i els 15.100 punts.

Aquest 2007 ens té acostumats al moviment lateral, i sembla que aquests últims mesos no seran diferents. A veure cap on porta tota aquesta lateralitat.

Dax, trenca canal a llarg


Ahir ja ens fèiem ressò de la possible ruptura en gràfic setmanal de la línia de tendència a llarg termini del Dax. I avui ho ha confirmat amb solvència. Aquesta última candle diaria queda totalment fora del canal alcista.

Per aquest motiu venem en els 7.612 punts, com a objectiu ens fixarem en els 7.200 punts els antics mínims relatius, que coindideixen amb la base de l'altre canal alcista. L`stop el situarem en la recuperació els 7.750, on hi ha un resistència important i coincideix en el 23,6% de retrocés de fibonacci.
Està jugant amb la línia del bé i del mal. Els 1.46 estan transformant-se en un atraccció per la cotització. Aquest suport horitzonal i el canal alcista blau cel són qui han de guiar l'esdevenir del canvi euro/dòlar.

Ara s'ha de decidir si aquesta ruptura dels màxims històrics és verídica o simplement un sostre per tornar cap a la normalitat.

Bund, molt tècnic

Ja són 4 els tocs que porta en aquest sostre del canal baixista del Bund. Dins de poc el Bund es veurà en el dilema d'haver de tirar cap a mun o cap avall, ja que s'està encorsetant entre la línia vermella i la blava (tendència a llarg des del 2000).

Des que vam obrir la posició baixista tenim la cotització molt maniatada, en un lateral avorridot.

Però avui ha passat algo excepcional pels nostres interessos, sembla que amb solvència s'ha trencat el coll del HCH, per tant podríem veure baixades en el valor, ara falta trencar en aquesta zona de control inferior. Perdre el 7 euros seria començar a veure baixar amb alegria el valor.

Després de fer uns aproximaments, definitivament avui ha arribat a tocar la base del canal a llarg termini de l'índex alemany.

Tenim dues línees clau, la vermella per dalt i la verda per a baix, la agressió a alguna d'aquestes dues zones de control pot clarificar-nos el futur alcista i baixista de les borses europees i, pot ser també, mundials.

Si demà deixés per sota la línea verda deixés una candle completa, podríem pensar en obrir posicions curtes en l'índex, ja que deixaria un potent senyal en el gràfic setmanal violant la base del canal.

S&P 500, neutralitat


És hora de veure els toros des de la barrera, tot i que fa dues sessions se'ns va deixar una gran candle blanca, ens hem de mostrar cautelosos.

Els 1.500 serien un nivell a vigilar, si trenqués amb credibilitat podríem posar-nos alcistes, però això ho veurem quan toqui prendre decisions.

Aquesta última candle ensombreix la canlde llarga blanca, necessitem més sessions per determinar cap a on es vol dirigir aquest índex director.

Seguiment de la crisis subrpime

Interessant article sobre la crisis subprime, les provision dels bancs USA són només la punta de l'iceberg?

Apple, al carrer!


Quina forma de trencar el nostre stop, també s'ha de dir que el nostre stop donava molt que desitjar ja que no és gaire ortodoxe, si ens fixem ha aguantat i no ha tancat el gap.

Tot i això la candle deixada avui i el volum no donen bons auguris a curt termini.

Hem de ser metòdics i desfem la nostra posició en el valor, venem a preu de tancament d'avui, 175.47 dòlars. Bona estratègia, tot i que hem perdut un bon pessic en aquesta última sessió.

No descartem tornar a Apple, però primer hem d'esperar que corregeixi la increible pujada que ha tingut aquests últims mesos.

Ibex 35, ajustem stop


L'Ibex segueix per lliure en els mercats mundials. Quan els altres pugen ell baixa i quan els altres necessiten descansar, ell està més fort que mai.

Donat que no veiem molta força a la resta de parquets d'arreu del món, anem a ajustar una mica l'stop, tenim un bon suport en els 15.542 punts, antic màxim històric, perdre'l podria suposar anar a parar als 15.000.

Si l'ibex aguanta bé el xàfec que està caient a l'altre costat de l'atlàntic, no descartem arribar al nostre objectiu de 16.500 punts.

Apple, objectiu aconseguit


Des que vam entrar en el valor, només l'hem vist pujar, avui ha aconseguit arribar a la fita teníem com a objectiu, els 190 dòlars. Com que volem deixar córrer els guanys, el que farem serà ajustar tan com podem l'stop de protecció. Deixarem l'stop en els 182.76 dòlars, final del gap i que més d'una vegada ja ha actuat de suport.

I+D a debat

Interessant article sobre i+D i clústers d'empreses.
Sala-i-Martin a Versió Rac1 (06/11/2007)Intervenció de Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés. Parla de temes com el cost de la suspensió de rodalies de Renfe, dels costos econòmics per intentar reduir el canvi climàtic, de Xina i de què és realment la crisis subprime.

Marketing Buzzwords

A petició del públic anem a deixar una pàgina on es troben les últimes perles de l'art del màrqueting.