Sala i Martin, calmant l'eufòria Obama

Sala-i-Martin a Versió Rac1 (20/01/2009)Intervenció de Xavier Sala i Martín al programa Versió Rac1 de Toni Clapés.

Sala i Martín no es mostra tan eufòric com la majoria de gent davant la presa de possessió de Barack Obama de la presidència d'Estats Units. Està preocupat per la gran quantitat de despesa que té previst realitzar. Però no és l'únic país, la majoria de governs tenen previst utilitzar la despesa pública com a principal arma per combatre la crisis.

Critica la despesa pública amb el següent argument. Si la despesa pública realment és útil es necessita molt temps per posar en marxa aquests programes, i per tant, pot ser tard quan arribin els resultats d'aquesta política. En canvi, si els programes es posen en marxa de forma accelarada, el més probable és que es facin inversions incorrectes per manca de planificació.

Malgrat això, destaca la capacitat de rectificació d'Obama, ja que en un principi la la totalitat de diners destinats a afrontar la crisis anava a utilitzar-se com a despesa pública. Doncs sembla que al final es repartirà el fons en 60% despesa i 40% reducció d'impostos. Per exemple, està programat que a les empreses els hi costi 500 dòlars menys el cost d'un treballador i cada família podrà optar a 1000 dòlars per despeses energètiques.

Per altra banda, Xavier Sala-i-Martín critica als companys economistes que fan previsions de futur sobre PIB, atur i inflació. Ell diu que ningú és capaç de predir el futur d'aquesta forma. El que si es pot fer és descriure la situació actual, segons ell, ens estem endinsant cap a un crisis catastròfica. Gran part de la culpa la té aquest gran forat que existeix en el sistema financer espanyol, que és conseqüència del gran deute contret -i que no poden retornar- per les empreses immobiliàries i constructores amb els bancs.

Sala i Martín està d'acord en què Espanya no compleixi amb el límit de no sobrepassar el 3% de dèficit, en relació amb el PIB, que imposa la UE als estats integrants. Seria contraproduent per Espanya seguir les premises d'Europa, ja que estem vivint moments excepcionals i la prioritat ara és sortir d'aquesta complicada situació utilitzant totes les armes disponibles.

3 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada